Evenimente

Diploma Presidium Branza de Burduf

Organizatia Slow Food actioneaza pe trei directii: Ark of Taste, Prezidia, Terra Madre.  Acestea sunt cele mai puternice instrumente folosite de organizatie pentru salvarea traditiei, a productiei alimentare la scara mica.

"Ark of Taste" - Arca Gustului este un catalog de produse gastronomice pe cale de disparitie, in care in acest moment din Romania sunt incluse doar 5 produse printre care si Branza  de Burduf in coaja de brad.

Prin programul Prezidia organizatia sprijina si promoveaza micii producatori.

Terra Madre este o retea mondiala a artizanilor agricoli prin care acestia se reunesc, aceasta fiind secondata de "Salone del Gusto" - Salonul Gustului,  care reuneste o data la 2 ani circa 6000 de producatori, 1000 de bucatari si 200 de specialisti universitari din intreaga lume creand astfel un adevarat curcubeu de natiuni.

Italienii, surprinsi si incantati de branza de burduf din Bucegi

Branza de burduf in coaja de brad | Cheese 2015

Branza de burduf in scoarta de brad cumparata in special de italieni la Chesse 2015 de la Bra (Piemonte).
Din doi in doi ani, in nordul Italiei, la Bra, in regiunea Piemonte Slow Food organizeaza Targul international de branzeturi - Cheese 2015, un adevarat festival dedicat formelor pe care le ia laptele.
La cea de-a zecea editie a evenimentului, derulat intre 18 si 21 septembrie 2015, au participat producatori si pastori din 60 de tari. Romania a fost reprezentata de prezidiul Branza de burduf din Muntii Bucegi.
Timp de patru zile, romani si italieni s-au strans la standul tarii noastre pentru a gusta branza de burduf in scoarta de brad adusa de Marian Popoiu, reprezentantul unui grup de producatori din zona Bran – Moeciu: ”Sunt pentru a cincea oara la acest Salon si pentru a zecea oara in Italia” ne spune Marian, care vine anual, fie la Cheese, fie la Terra Madre (un alt eveniment bienal organizat la Torino de Slow Food, in alternata cu Salonul branzeturilor de la Bra). „Este printre putinele ocazii pe care le are un producator, fie de branzeturi, fie de alte produse, de a sta fata in fata cu consumatorul, cu cei care sunt avizati, mai ales in Italia unde este o cultura a branzeturilor si o combinatie intre branzeturi, vin si alte preparate” recunoaste romanul. Citeste mai departe..

Sursa foto: Elena Postelnicu
Sursa articol: http://www.romania-actualitati.ro

Romania - Savoare din Bucegi

Ferma Bucegi, din localitatea brasoveana Moeciu de Sus, si-a castigat un binemeritat renume gratie branzei de burduf maturata in coaja de brad, produs fabricat prin metode traditionale, dar si serviciile agroturistice oferite. Ca element de particularitate, managementul fermei si-a asumat inca de la infiintare si un rol educativ, de cultivare a gustului pentru produse agroalimentare de calitate. Astfel, in spiritul conceptului Slow Food, au fost organizate o serie de activitati specifice diverselor categorii de varsta. Un exemplu elocvent in acest sens l-a reprezentat derularea proiectului denumit generic "Prichindeii Savureaza", prin care prescolarii din Brasov au vizitat Ferma Bucegi cu scopul de a invata despre metodele traditionale de prelucrare a laptelui si de a pretui alimentele de calitate si traditiile culinare ale locului.
Ferma este amplasata intr-o mirifica zona a Bucegilor, atragand astfel turisti romani si straini si contribuind in acelasi timp la promovarea unui produs de munte local.
Demn de semnalat este si faptul ca, in cadrul fermei, functioneaza si un centru de procesare a laptelui care este pus la dispozitia tuturor producatorilor din zona.

Sursa articol: Turismul in ecuatia produselor de munte. Beneficiile reciproce ale colaborarilor intre sectorul agroalimentar si cel turistic. (brosura www.mountaintrip.eu)